Het is duidelijk dat de meeste ouderen zo lang mogelijk alleen thuis willen blijven. Helaas komt er een moment dat dit niet meer mogelijk is vanwege medische, familiale of financiële problemen.


Thuiszorg, Serviceflats, woonzorgcentra, Dagopvang … Er is een reeks oplossingen aangepast aan elk. Verpleeghuis biedt u hier een snel overzicht.

Thuiszorg

Thuiszorg bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit het verlenen van een aantal diensten direct bij ouderen thuis om hun leven gemakkelijker te maken. Het kan dan een verzorgende dienst zijn, schoonmaken of zelfs het vervoeren van maaltijden.

Thuiszorg omvat ook het aanpassen van de huisvesting, zodat deze ook daadwerkelijk aansluit op de behoefte van de persoon. Vlamingen zullen ook een beroep kunnen doen op hulp bij het aanpassen van huisvesting.

Ten slotte kan thuiszorg een hele reeks technologieën omvatten die zijn gericht op het vereenvoudigen van het leven van de persoon en zijn medische zorg. In dit verband vindt u een heel aantal producten rechtstreeks op onze portal.

Serviceflats

Serviceflats in België

Door serviceflats kunnen ouderen zelfstandig en zelfstandig wonen in een geschikte omgeving. 65-plussers die nog zelfstandig kunnen wonen, zijn dus niet verplicht om naar verpleeghuizen te gaan. De serviceflats bieden een aantal collectieve voorzieningen (horeca, schoonmaak, verzorging, amusement) waardoor de bewoners in alle rust kunnen leven.

Vind alle Serviceflats in België rechtstreeks in onze directory: http://www.nursinghome.be/annuaire-des-maisons-de-repos-et-de-soins/

woonzorgcentra (RVT/ROB)

Woonzorcentra, RVT, ROB in België

Woonzorcentra zijn plekken waar ouderen permanent wonen. Er is permanente opvang voor 65-plussers die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Deze instellingen zijn de oplossing van de laatste instantie wanneer thuiszorg waar andere alternatieven niet meer volstaan. De ouderen worden dan geholpen bij hun dagelijkse taken.

Verpleeghuizen die ook plaats bieden aan zwaar afhankelijke mensen en die meer intensieve zorg nodig hebben, worden verpleeghuizen en verzorging (ROB) genoemd. De meeste verpleeghuizen in België zijn erkend als ROB.

We zullen echter een onderscheid maken tussen de Verpleeghuizen voor ouderen (MRPA) die een ‘gewoon’ publiek verwelkomen en de Verpleeg- en verzorgingshuizen (MRS) die een sterk afhankelijk publiek verwelkomen.

Een klein aantal instellingen heeft ook een NCCL-certificering (niet-congenitale cerebrale laesies). Dit betekent dat deze verpleeghuizen gespecialiseerd zijn in het opvangen van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.

In verpleeghuizen betalen bewoners een vast dagtarief voor de meeste diensten. Er kunnen echter bepaalde kosten (dokters, linnen, enz.) Bijkomend worden aangerekend.

Vind alle informatie over Belgische ROB en RVT rechtstreeks in onze gids : http://www.nursinghome.be/annuaire-des-maisons-de-repos-et-de-soins/

Dagopvang

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn kinderdagverblijven instellingen die overdag toegankelijk zijn voor ouderen, zodat ze worden ondersteund en verzorgd.

Deze formule is een ideaal compromis voor mensen die thuis kunnen wonen, maar niet elke dag iemand langs laten komen om hen de nodige zorg en hulp te bieden. We merken op dat kinderdagverblijven over het algemeen alleen doordeweeks toegankelijk zijn.

korte reis geeft voor

Centra voor kort verblijf bieden over het algemeen dezelfde diensten als verpleeghuizen, maar de opvang is niet permanent. Ouderen mogen gedurende een jaar niet langer dan 90 dagen in een dergelijk centrum verblijven, inclusief 60 aaneengesloten dagen.

Het doel van deze centra is vooral om het gezin en de mantelzorgers een beetje te laten ademen.

U vindt alle centra voor kort verblijf in België rechtstreeks in onze gids : http://www.nursinghome.be/annuaire-des-maisons-de-repos-et-de-soins/

Tags